מחלת חניכיים

מחלת חניכיים היא מצב דלקתי הפוגע במערכת התמיכה של השיניים – החניכיים, רקמות החיבור ועצם הלסת. ללא טיפול מתאים, המחלה עלולה להוביל לאובדן שיניים, והיא מהגורמים המרכזיים לנשירת שיניים בקרב מבוגרים. עם זאת, המחלה ניתנת למניעה ולטיפול ואינה מדבקת.

מה גורם למחלת חניכיים?

הגורם העיקרי הוא רובד חיידקים (פלאק) – שכבה דביקה ושקופה המצטברת על השיניים, בעיקר סביב שאריות מזון. כאשר הרובד אינו מוסר באמצעות צחצוח וחוט דנטלי, הוא מתקשה תוך יממה והופך לאבנית. האבנית, שלא ניתן להסירה בבית, מהווה משטח מחוספס המעודד הצטברות נוספת של חיידקים.

כיצד מתפתחת מחלת חניכיים?

דלקת חניכיים ראשונית (ג'ינג'יביטיס): מתבטאת בנפיחות, אודם ודימום בזמן צחצוח. יתכנו ריח רע מהפה וטעם לא נעים. בשלב זה בדרך כלל אין כאב.
דלקת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס): אם לא מטופלת, הדלקת פוגעת ברקמות העמוקות. נוצרים כיסים בין השן לחניכיים, בהם מצטברים חיידקים ומוגלה.
פגיעה בעצם: בשלב מתקדם, נפגעת העצם התומכת בשן. התוצאה היא החלשת אחיזת השן, תזוזתה, היווצרות רווחים ולבסוף – נשירתה.

גורמים מחמירים

מחלות כמו סוכרת לא מאוזנת ומצבים הורמונליים עלולים להחמיר את המחלה. מחלת חניכיים לא מטופלת עלולה להשפיע על הבריאות הכללית ולהגביר את הסיכון למחלות לב, קשיי איזון סוכרת, לידה מוקדמת ובעיות נשימה. למרות נטייה משפחתית, המחלה אינה תורשתית וניתנת למניעה ברוב המקרים.

היגיינת פה נאותה.

טיפול במחלת חניכיים:

הטיפול מתמקד בסילוק הגורמים למחלה – החיידקים והאבנית. הטיפול מתחלק לשתי רמות:

טיפול שמרני: ניקוי יסודי והקצעת שורשים להסרת חיידקים ואבנית, בשילוב הדרכה להיגיינת פה.

טיפול כירורגי: במקרים מתקדמים, כולל ניתוח לצמצום כיסי חניכיים והסרת רקמות פגועות. לעתים משולבות השתלות עצם ושימוש בחומרים מתקדמים כמו ממברנות וחלבוני גדילה לשיקום הרקמות שנפגעו.

פרטי התקשרות

לקביעת פגישת ייעוץ

עוד בנושא

ניקוי שיניים עמוק

ניקוי שיניים עמוק (הקצעת שורשים) הוא טיפול ייעודי לדלקות חניכיים מתקדמות. במהלכו מוסרים באופן יסודי משקעי אבנית וחיידקים שהצטברו מתחת

קרא עוד »
!-- BEGIN accessible.org.il -->